Војводина обележила 80 година од оснивања првог Клуба навијача: Текст из 1937. говори шта се те ноћи дешавало у једној гостионици (ФОТО)

Занимљив разговор водио се непосредно пре почетка Другог светског рата.

Фудбалски клуб Војводина обележио је 80 година од оснивања свог првог Клуба навијача!

Незванично, то је и први Клуб навијача на Балкану који је основан 15. децембра давне 1937. године.

Прослава је одржана у препуном Свечном салону стадиона Карађорђе, уз присуство великог броја званица, ветерана, навијача и представника медија.
На самом почетку, у официјелном делу програма, присутнима се прво обратио Борис Приселац, потпредседник „Клуба пријатеља ФК Војводина“, који је званично основан 6. марта 2016. године и наставља традиције Клуба навијача Војводине из 1937. године.

Он је том приликом говорио о само оснивању Клуба навијача од пре 80 година, а потом и раду и битисању „Клубу приајтеља ФК Војводина“, који сада броји 72 члана. Након тога председник Клуба навијача, Мирослав Бугарски, уручио је плакете заслужним појединцима који су помогли прославу оваг јубилеја.

По завршетку званичног дела програма приређен је свечани коктел. А након тога одржан је мини концерт – жива свирка у којој су наступили новосадски бендови „Збогом Брус Ли“ и „Фронт лине“, који иначе већ годинама снимају и изводе навијачке песме о ФК Војводина.
О дану када је Клуб навијача основан 1937. године има и запис у Матици српској. Сачуван је примерак дневног листа ”Застава.”

– Прексиноћ у просторијама гостионице господина Саве Дотлића у Милетићевој улици, одржан је састанак пријатеља и симпатизера ФК Војводина. Састанак је сазван ради оснивања једног клуба, коме ће бити циљ да помаже ФК Војводину и то у овим правцима: материјалним прилозима, куповањем реквизита из своје готовине, вршење пропаганде за њене фудбалске приредбе, иступањем у свим случајевима када то интереси Војводине захтевају, организовањем навијачких возова и излета када њихов клуб гостује на страни итд.

– Средства клуба биће члански приноси, приходи од разних приредаба, добровољни прилози, поклони и помоћи. Овом састанку је присуствовало око 100 пријатеља “црвених”, који су углавном водили акцију да се клуб оснује.

Извор: telegraf.rs