55 година од освајања прве шампионске титуле

Клуб пријатеља ФК Војводине је поводом 55 ГОДИНА ОД ОСВАЈАЊА ПРВЕ ШАМПИОНСКЕ ТИТУЛЕ организовао низ манифестација а у циљу прославе овог значајног јубилеја. Свечана академија као круна овог пројекта одржана је 15/06/2021 од 20:30 часова на броду Цепелин.
У присуству бројних бивших играча, чланова ФК Војводине, садашњих и бивших, радне заједнице, поштоваоца и симпатизера, па и најватренијих навијача уприличена је свечаност којом се још једном одала почаст овом невероватном ПОХОДУ ШАМПИОНА. Мултифункционални простор брода Зепелин није био довољан да прими све заинтересоване па је атмосфера путем видео пројектора и озвучења пренета и на Кеј, док су се на бедему Петроварадинске тврђаве као и на самој грађевини осликавали посебно припремљени мотиви ФК Војводине.
Водитељка програма, шармантна и изузетна, Марина Буљовчић је у уводној речи поздравила све присутне и подсетила на догађаје из те историјске 1966. године. Титула коју су тада освојили фудбалери Војводине представља први трофеј који је неки новосадски клуб освојио у било ком спорту, па самим тим представља почетак стварања трофејне спортске баштине нашег града. Можда и битније је чињеница да је срушен мит о тзв „великој четворци“, државним пројектима тога времена.
Свечаност је настављена приказивањем посебно издвојених инсерата из филма „Легенде у легенди“ аутора Мирослава Миславског који је несебично дозволио да се направи својеврсна реконструкција ПОХОДА ШАМПИОНА.
Овај мултимедијални програм је настављен обраћањем Силвестера Такача, легендардног играча и члана ове шампионске титуле. Присутнима се обратио путем видео поруке у којој је поздравио све присутне, пре свега своје саиграче али пожелео и много успеха садашњој али и будућим генерацијама ФК Војводине. Наравно, изразио је захвалност организаторима на уприличеној академији.
За говорницу се затим упутио Васа Пушибрк, легенда, члан шампионске титуле. Поред речи похвале за организатора он је рекао:
„Војводина данас има много боље услове за тренинге него у време када смо ми играли, али нама је успех првенствено донела слога унутар тима и то што смо око нас имали људе који су познавали фудбал и истовремено били правични око тога ко треба да игра. У нашој фабрици у Ветернику ће се појавити неки нови Меси, али је јако важно да те талентоване играче задржимо, као и да имамо прави скаутинг и доселекцију, посебно са територије Војводине“.
Потом се за говорницом нашао Петар Ђурђев, члан Управног одбора, који изразио велику захвалност што је Клуб пријатеља организовао оваку значајну свечаност, а поред осталог нагласио:
„Како је могуће у само пар речи објаснити повезаност Града Новог Сада и ФК Војводина? За мене је то испреплетена љубав, која траје већ више од једног века, а имена играча који су имали част да носе црвено-бели дрес у сезони 1965/66. исписана су златним словима у ионако пребогатој историји овог клуба. Достојевски је рекао: „Моћ је дата само онима који се усуде да се сагну и подигну је. Само једна ствар је битна, само једна, бити у стању да се усудиш.“ Тако је група скромних, образованих и честитих младића, предвођених Бранком Станковићем и Вујадином Бошковим, била смела да се усуди да сруши до тада устаљени поредак у фудбалском свету ондашње Југославије и постави Нови Сад и Војводину на шампионски трон“.
Након тога, а испред Клуба пријатеља ФК Војводине је Ања Приселац уручила захвалнице присутним али и оним који нису били у могућности, члановима шампионске генерације
за допринос освајању прве шампионске титуле, а то су Рајко Алексић, Вељко Алексић, Бранислав Вељковић, Адолф Ламби, Ђорђе Милић, Анђелко Маринковић, Васа Пушибрк, Радивој Радосав, Владимир Савић, Драган Сурдучки, Тонче Стамевски и Силвестер Такач.
Такође, Ања Приселац је испред Клуба пријатеља ФК Војводине уручила захвалнице и онима који су помогли реализацију пројекта ПОХОД ШАМПИОНА а то су Бранка и Драган Витковић, односно „Technology“ ДОО, Пут-инвест ДОО, Велвет 021, СЗР Лим – хидротерм, пицерија „Прима“ и графички студио „РП“. Посебна захвалница уручена је и Душану Пајовићу, власнику компаније „Д-Далтон“ на укупној подршци ФК Војводини, као и Секцији ветерана за допринос на ширењу војводинашког духа.
Свечана академија је завршена обраћањем председника Клуба пријатеља ФК Војводине Ненада Миљуша, који је између осталог рекао:
„Да ствари не потичу од једне генерације, односно да се искуства и квалитети преносе са колена на колено, што и јесте основна мисија Клуба пријатеља, да окупи што је могуће ширу тзв војводинашку јавност диљем наше покрајине и државе и да у њој буду заступљене све генерације. Посебан акценат дајемо на млађе структуре нашег Клуба пријатеља.“
Ову прилику је Ненад Миљуш искористио да уручи председнику Секције ветерана ФК Војводина Васи Пушибрку специјалну плакету, као трајну успомену ветеранима на велики успех који је остварен пре 55 година.
Фотографије: Александра Поповић
Извештај: Борис Приселац